Féreg és kupec ingatlanosok – így jellemezte néhány „kedveskedő” úgy általában az ingatlanközvetítőket a részemre küldött leveleikben.
A tavalyi évben magam is elvégeztem az ingatlanközvetítői képzést, regisztráltattam magam és megalapítottam a cégem a nevezett főtevékenységgel.

Kérem szépen, nekem ezt senki nem mondta?!

Kétségtelen, hogy ma Magyarországon általánosan rossz hírük van az ingatlanközvetítőknek. Sok az átverés, a rejtett költség egy érthetetlen össze-vissza szerződésszövegbe rejtve, illetve a szerződéskötéskor is gyakran hiányzik a teljes körű tájékoztatás és a szerződés szövegének közös értelmezése. Az

„…akar e máshol is hirdetni?”

kérdés nem feltétlenül fedi le a tájékoztatást arról, hogy mi is az a kizárólagos megbízási szerződés… Amikor váltani szeretne szegény ingatlantulajdonos (mert mondjuk a szerződéskötés után nem is nagyon látja a megbízott ingatlanosát), jön a „pofára esés”, hogy ki kellene fizetni több tízezer Forint valamilyen díjat.

A napokban olyannal is találkoztam, akit már több „ingatlanos” átvert. Az idézőjel azért, mert egy büntetett előéletű, a „szerződést” négyzetrácsos füzetben magának aláírató, a hirdetésekért előre pénzt számla vagy nyugta nélkül átvevő személy nem igazán az, aminek feltünteti magát. Ő egy csaló.
Szerződéskötési díj – előre kérem a hirdetési költséget, de nem írunk szerződést... Sokakat át tudnak verni, ki tudnak használni az ügyeskedők. Személy szerint azt tudom tanácsolni, hogy előre senki-semmit ne fizessen ingatlanosnak.

Ha azzal jön, hogy „szerződéskötési díj” vagy „előre hirdetési költség”, akkor tessék inkább körbenézni máshol. A külön szolgáltatások, pl. írásos értékbecslés tanúsítvánnyal más téma. A közvetítőnél viszont legyen a motiváció az, hogy csak akkor kap jutalékot, ha hozza a vevőt az ingatlanra! Természetesen, ha meggondolja magát a tulajdonos, hogy mégsem eladó az ingatlana, akkor azért a hirdetést illik megtéríteni utólag. Ha hozta a vevőt az ingatlanos, jár neki a jutalék. Ha ki akartuk játszani, szövetkezve a vevővel és lebuktunk, vállaljuk a büntető jellegű kötbér megfizetését.

A pénz lett az Isten

Sajnos olyanról is lehetett hallani, hogy nem is olyan rég egy „pit bull” ingatlanos SMS-ben fenyegette meg ügyfelét, miután az nem vette fel neki a telefont… Ügyvédhez menekült. Az agresszió sokakat elűz. Nem értem hogyan fajulhat el eddig egy megbízó és megbízott közötti viszony, amit hangzatosan mindig úgy kommunikálnak, hogy „a bizalmon alapul”.
De olyan is előfordult, hogy egy meghiúsult adásvételi szerződés miatt az ingatlanosok a szegény vevőjelöltön „verték el a port” és követelték tőle a jutalékukat. Nem vele álltak szerződésben, hanem az ingatlan tulajdonosával.

Sokaknál a pénz lett az Isten. Sokszor az ingatlanosok is marakodnak-civakodnak a százalékaik miatt, egymást gáncsolva, el- és lenyomva, kitúrva, "házon" belül és kívül egyaránt. Tisztelet a kivételnek.

Ezektől visszhangzik ma Hódmezővásárhelyen az „ingatlanos piac” (sic!), mindenféle korrektség, bizalom és hozzáértés sulykolása ellenére. Így próbáljon meg bárki ilyen területen érvényesülni egy újonnan alapított céggel, még ha lelkiismeretesen is akarja az egészet végezni, mindenféle átverés és cselszövés nélkül. Megjegyzem:

Vannak korrekt ingatlanosok is, többet is szerencsém volt már megismerni. Ők A kevesek.

Nem a nulláról, mínuszban kezdeni

Ezért nem tudok megharagudni azokra, akik a megkeresésemre a

„Nem foglalkozunk ingatlanközvetítőkkel, Csalók! Féreg *** iroda és társai.”

(moderálva)

illetve a

„KÖSZÖNÖM DE INGATLAN KÖZVETITŐKKEL NEM FOGLALKOZOM AZOK MIND KUPECOK , MINT A LÓKUPEC CIGÁNYOK”

válaszokat adják ordító betűikkel. Szó szerint idéztem. Csak az előítélet zavar.

Magyar vagyok, Hódmezővásárhelyen lakom, 13 évig a Hazámat szolgáltam, nem csaltam soha és nem is fogok. Előítéletem sincs senkivel szemben, nem általánosítok, ha egy bármilyen csoporthoz tartozó negatív tulajdonságokkal rendelkezik.

Ha akkora „lókupec” lennék, mint aminek gondolják az ingatlanközvetítőket, akkor nem üzemelne 2 és fél éve folyamatosan és aktívan a közösségi oldalam, ami mindenféle haszonszerzés nélkül segítette az ingatlantulajdonosokat, hogy eladhassák-kiadhassák ingatlanaikat. És üzemel ma is.

De nem üzemelne a vasarhelyi-ingatlanok.hu sem, több mint 1 éve, ahol ingyenesen hirdethetnek még az előítélettel rendelkezők is. Ismétlem: magam is ingatlanközvetítő vagyok. Csak nem vagyok akkora kapitalista, hogy mindenen és mindenkin nyerészkedjek.

Hogyan kellene ezt mégis csinálni? Megmutatom! Hamarosan kezdjük: Fogj egy jó csapatot, keress egy kedves és empatikus, ingatlanértékesítésben több éves gyakorlattal rendelkező hölgyet, akinek az ügyfél az első és nem az üzlet, adj hozzá egy nagyobb összeget az ingalanok reklámjára, keresd a korrekt üzleti partnereket, csináld becsülettel, korrekt árakon és talán sikerülhet.
Ja, igen: maradj meg embernek.

A tettek beszélnek.

Per aspera ad astra, 1894

2016-01-30 23:26:00 Madarász Gábor

Tetszik a bejegyzés? Ossza meg ismerőseivel is...