Felgyorsultunk! Az elmúlt napokban több szerveroldali fejlesztés és optimalizálás történt, így az oldalbetöltések idejei jelentősen lecsökkentek.

A képen: Usain Bolt
Kép forrása: img01.ibnlive.in/ibnlive/uploads/875x584/jpg/2014/08/fastestathlete.jpg

Az oldalbetöltések felgyorsításának (speedup) a legfőbb célja a felhasználói élmény fokozása úgy, hogy az oldal látogatóinak nem kell annyit várniuk a tartalom megjelenítésére.
Roppant bosszantó tud lenni, ha egy weboldalt böngészni akarok és valahányszor rákattintok egy linkre, hogy új oldalt nézzek meg, akkor hosszú másodpercek telnek el - először amíg egyáltalán megnyílik a másik oldal, majd amikor már a böngésző átnavigált, betöltődjön az oldal tartalma. Mivel nem vagyok egyedül ezzel a problémával, ezért külön folyamatot indítottam, amelynek keretében az oldaltartalmak és programkódok felülvizsgálata és optimalizálása zajlik.

Az első lépésekben sikerült az oldalak betöltését úgy lecsökkenteni, hogy a TTFB (Time To First Byte - amely röviden a szerver válaszidejét jelenti egy HTTP kérés elindítását követően, amíg a válasz megérkezik a felhasználó böngészőjébe) 0.220 - 0.700 mp közötti értékre csökkent a korábbi sokszor 2.2-3.8 mp-es időről, valamint a DOM (Document Object Model - a HTML oldal tartalmát és valamennyi összetevéjőt jelenti) betöltésének legnagyobb ideje 0.7-1.6 mp jelenleg. Egyes tartalmak aszinkron módon (AJAX-szal) kerülnek megjelenítésre az oldalakon ott, ahol a keresőoptimalizálás (SEO) nem elsődleges szempont.

Meglátogattam más ingatlanos hirdetőoldalt is és volt olyan, ahol 7-8 mp-es kezdőlapbetöltésre kellett várni. Nem néztem tovább... Személy szerint azt gondolom, hogy szép a térképi integráció, de ha egy mobilozó szeretné megtekinteni az oldalt, annál inkább a gyorsaság fog számítani és nem a különlegesség, illetve egy olyan térkép, ahol nem szerepel a teljes ingatlankínálat vagy nem is ott van a térképen feltüntetve az eladó ingatlan, ahol az fizikailag elhelyezkedik.

A következő időszak legfőbb célkitűzése a funkcionalitás és megjelenés fejlesztése mellett, ezen teljesítmény-tényező folyamatos vizsgálat és javítása, valamint különböző gyorsítótárazási (cache) megoldások alkalmazása.

2016-12-27 13:12:00 Madarász Gábor

Tetszik a bejegyzés? Ossza meg ismerőseivel is...